Európai támogatók

Európa egyik legszebb szecessziós szállodája: a Gellért

Az orosz költőt 2008-ban a magyar nemzeti légitársaság, a Malév utaztatta

A világhírű Herendi Porcelán Manufaktúra 2001 óta egy-egy Balassi-szobrot ajándékoz az európai irodalmi díjjal kitüntetett költőknek.

A merített papír okleveleket kezdettől az Európa-szerte ismert szentendrei Vincze László és Fiai Papírmerítő Műhely készíti.

A világszínvonalú orvostechnikai eszközöket fejlesztő és gyártó, több mint hetven országba exportáló, tízmilliárd forintot meghaladó éves árbevételt elérő, száz százalékban magyar tulajdonú vállalat, a 77 Elektronika Kft.

A legmagasabb színvonalú hazai építési feladatokat teljesítő, évi mintegy 14 milliárdos árbevétellel rendelkező, száz százalékban magyar tulajdonú vállalat értékként jegyzi a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díjat.

A Balassi-kard ötödik alkalommal történő átadása után antológiát jelentetett meg a kuratórium, ebben Balassitól Utassyig nyolc költő öt-öt költeményét ajánlották az olvasók figyelmébe. A kötethez Makovecz Imre írt előszót, Zelnik József “Utószó helyett” különleges verset költött. A Kardtársak címmel 2001 nyarán a Kairosz által – Molnár Pál szerkesztésében – kiadott kötet a XVI. században élt költő mai érvényességéről, sőt modernségéről üzen.

Balassi születésének négyszázötvenedik évfordulója alkalmából Puszt Tibor filmrendez”o és Molnár Pál újságíró Kardtársak címmel – a  Cívis Film közreműködésével – dokumentumfilmet forgatott; ebben Balassi-díjas költ”ok és a kuratórium tagjai elemezték, mit jelenthet a balassiság a XXI. században.

Balassi-kard borseregszemle

A “Balassi-kard” mint borművészeti alkotások védjegye 2006-ban jelent meg. “Vitézek közt ülvén kedvem ellen sincsen jó borral teli pohár” – írta a költ”o. Erre utalva rendeztetik meg minden évben a Balassi-kard borseregszemle. Ez a szakmai verseny borvidékről borvidékre, fajtáról fajtára vándorolva kapcsolja be a borászokat az európai Balassi-hagyományba. Eredményeképp egy-egy kiváló magyar borász a kardátadáskor megajándékozza a kitüntetetteket a helyi hegyközségek képviselői és kuratórium borhoz értő tagjai által kiválasztott csúcsminőségű borral. 2006-ban a Balaton-felvidéki Tóth Sándor Főbora 2007-ben az egri Dula Bence Egri hegybíró bora Bikavér elnevezésű alkotása viselhette a

 jelvényt.

2008-ban a villányi Szende Gábor 2008-os Kékoportója, 2009-ben pedig a szentantalfai Dobosi Dániel Zánkai Kéknyelűje, 2010-ben a Varga Zoltán kései szüretelésű Olaszrizlingje szerzett jogot arra, viselhesse a védjegyet a palackon, a kartonon, illetve a Balassi-kard borseregszemlén kivívott elsőséget szerepeltesse a különböző borversenyeken elért sikerek lajstromán. A 2010-es borseregszemlét a tokaji Áts Károly nyerte meg 2007-es furmintjával, így ez a bajnokbor viselheti a Balassi-kard Furmint címkét. Győzelmükkel a Balassi-kard Borpáholy tagjai lettek. 2011 szeptemberében a Szekszárdi szüreti napok legrangosabb szakmai eseményén, a VII. Balassi-kard borseregszemlén a kadarkák versenyeztek, és a pazar felvonulásból Heimann Zoltán 2009-es évjáratú bora bizonyult a legjobbnak.

A Balassi-kard Borpáholy tagjai

 

thummerer_vilmos_2011

        Thummerer Vilmos

bai_edit_2629b7a2ea597efb8a7d21ad2682be78

          Bai Edit

linzer-samuel-1

Linzer Sámuel

Áts Károly

Dobosi Dániel

Dula Bence

Varga Zoltán

Heimann Zoltán

Szende Gábor

 

 
 
  
 
 
 
 
 
Képek forrása: boon.hu, agroline.hu, dunatv.hu, dulabor.hu, geolocation.ws, szendepince.hu, pm.hu, boraszportal.hu (Berkó-Horváth Gergely)

A Balassi-kard borseregszemlék helye

Balassi_borseregszemle2014

                         BALASSI BÁLINT-EMLÉKKARD® ●MOLNÁR PÁL