2020

2019

2017-2018

A Balassi Kard Művészeti Alapítvány 2017-ben is megszervezte a magyar alapítású nemzetközi irodalmi díj rendezvényeit: a Balassi-kard borseregszemlét, a Balassi-misét, és magát a fő eseményt: a Balassi Bálint-emlékkard XXII. alkalommal történő átadását.
A szablyákat a hagyománynak megfelelően a bonyhádi Fazekas József mester kovácsolta.
A Balassi-kard borseregszemlék közül ez a XIII. alkalom volt, és a cirfandlik versenyeztek. A Pécsi Szőlészeti Kutatóintézetben a helyi hegyközség, s annak elnöke: Radó István által megszervezett versenyen kilenc cirfandli indult. A győztes Hárs Tibor bortermelő alkotása, a Szajki Cirfandli lett, ez a kései szüretelésű bor viselheti a Balassi Kard Cirfandli címet. Az ezzel a győzelemmel járó díszoklevelet - a szentendrei Vincze László alkotását - június 2-án, Pécsen, a hegyközség ünnepségén lovag Árvai András nyújtotta át az alkotónak, Hárs Tibornak. A bajnokbor alkotója 2018. február 14-án két-két palack cirfandlit adott át a kitüntetett irodalmároknak.
A Balassi-mise 2018 január 12-én került sorra Dabason, ez volt a XI. ilyen istentiszetelt. A hívek az alsódabasi Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Templomban gyűltek össze, itt Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek szentelte meg a Balassi-kardokat. A rendezvényen a Balassi-érmes Misztrál együttes adott zenei szolgálatot, majd rövid koncertet.
A Balassi Bálint-emlékkardok átadására - ezúttal a XXII. alkalommal - a hagyománynak megfelelően Bálint napján, február 14-án a budai Gellért szálló gobelintermében került sor. Lövétei Lázár László erdélyi költő és Marin Georgiev bolgár műfordító vehette át a kitüntetést. Elhangzott avatott színművésztől a kitüntetett magyar költő verse, és zenei ősbemutatóként Beischer Matyó Tamás műve, a Balassi-versre szerzett Vidám vidézi ének című alkotás, ezt a Törökbálinti Cantabile Kórus adta elő. Balassi-emlékérmet vehetett át Prokopp Mária professzor asszony.
A költőknek a Herendi Porcelán Manufaktúra vezérigazgatója, dr. Simon Attila egy-egy kis Balassi-szobrot nyújtott át.
Az eseményről 3 tévécsatorna és egy rádióállomás tudósított, előzetest adott róla az MTI. Egy napilap nagy interjút közölt a bolgár műfordítóval. A világhálós sajtó széles nyilvánosságot adott a ceremóniának.
A rendezvények egy részéhez a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. nyújtott pályázati forrást.
Bekapcsolódott a finanszírozásba - a korábbi évekhez hasonlóan - 77 Elektronika Kft.

 

Szellemi kulturális örökség

Magyar irodalomkedvelők, európai műfordítók, a borkultúra hívei, a lovak, a természet, a verseny szerelmesei, az istenes költészet hívei, a zene, a tánc kedvelői ünneplik a költőt, a költészetet.

Immár európai hagyomány 1997 óta február 14-én, Budán a Balassi Bálint-emlékkard átadása egy élvonalbeli magyar költőnek, és egy neves külföldi - idegen anyanyelvű - műfordítónak.

Kap a két kitüntetett költő herendi Balassi-szobrot, az előző évi Balassi-kard borseregszemlén kiválasztott csúcsbort. Sor kerül egy zenei ősbemutatóra, amelyen egy Balassihoz kapcsolódó zeneszerzeményt mutatnak be neves előadók. Díszoklevelet kapnak a kitüntetettek, és átveszik a Balassi Bálint-emlékkardot: a kortárs mester által a XVI. századi végvári fegyver mintájára kovácsolt szablyát. Az eseményhez országszerte a Bálint napi Balassi-fesztivál kapcsolódik.

Az eddig hatszor megrendezett fesztivál az európai életérzés ünnepe is lett.

© 2021 Balassi Kard Művészeti Alapítvány. Minden jog fenntartva